MuseumDepotShop.nl - Haal het museum in huis

WOE 15:30 - 16:00

Lezingenzaal 8

MuseumDepotShop.nl is een webshop waar men kunst en erfgoed kan kopen afkomstig uit de depots van musea. Het gaat hierbij om museale stukken die pas na een rigoureus afwegingsproces, waarbij niet alleen andere musea zijn benaderd maar ook de originele gever of eigenaar, herbestemd worden. Deze herbestemming wordt via de MuseumDepotShop de huiskamer van de koper ofwel 'Haal het museum in huis".

Volgens de museale sector hebben de Nederlandse musea zo'n 45 miljoen objecten in beheer. Daarvan komt er maximaal 5% op zaal en word 80% aangehouden voor hun research- en ensemble waarde. Naar schatting 15% objecten is overtollig en kan ontzameld worden. Het gaat hierbij vaak om dubbelen maar ook om zaken die niet meer tot de kerncollectie behoren.
Het zijn deze objecten waar MuseumDepotShop zich op richt.
Sinds de oprichting in 2019 is er veel gebeurd. Zeker 50 musea hebben zich aangesloten en enige duizenden objecten zijn verkocht. Wij zien een trend dat waar in het begin objecten met over het algemeen een lage waarde werden aangeboden, nu de objecten een steeds grotere waarde krijgen. Dat is een teken dat musea ons vertrouwen met de verkoop van mooiere objecten.

Museum is een webshop met vaste prijzen. Er is er bewust voor gekozen om niet een veilingformat te gebruiken. De prijzen worden over het algemeen door ons bepaald ook al kan een museum een bepaalde minimum prijs stellen. Elke museum krijgt minimaal 30% en maximaal 70% van de verkoopopbrengst, afhankelijk van de hoogte van de verkoopopbrengst.

MuseumDepotShop heeft vanwege haar unieke karakter veel media aandacht gehad. Dit heeft weer geleid tot aandacht vanuit het buitenland. Dit jaar zal MuseumDepotShop de stap wagen naar internationale expansie. Voor 2022 staat Engeland op het programma om in 2023 verder te gaan naar Duitsland en Denemarken. Daarnaast hebben wij meegewerkt aan een publicatie over ontzamelen in de Verenigde Staten en wie weet liggen daar ook mogelijkheden. Een deel van de groei zal gedaan worden onder eigen beheer en een deel als licentiemodel.

Wij zijn na de opening van MuseumDepotShop vaak benaderd geweest door particuliere verzamelaars die hun kunst wilde verkopen via de webshop. Aangezien zij geen musea waren, kon dat niet. Echter, de belangstelling was zo groot dat wij in september 2021 begonnen zijn met een tweede webshop van verzamelaars voor verzamelaars: 'Collectioneurs.nl'. Ook deze webshop begint goed gevonden te worden. Beide webshops hebben een aparte frontend maar een gelijke backend. Dit scheelt veel operationele zorgen en geld.

Al met al staat MuseumDepotShop.nl en Collectioneurs.nl aan de vooravond van een grote expansie. Het is dan ook heel bijzonder om hier deel van uit te mogen maken.

Heb jij deze presentatie gemist of wil je hem graag nogmaals bekijken? De video-opnames van de lezingen zijn te vinden opĀ ons YouTube kanaal.

Bekijk video